Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Federală Germania

A A A

Ai întrebări legate de situația ta în Germania? Informează-te aici!

Publicat:Fri, 20/03/2020 - 09:16

După instalarea stării de urgență în legătură cu pandemia COVID-19, posibilități de a părăsi sau tranzita Germania la ora actuală nu există.

Prin urmare, e bine să știi:

1. Până la revocarea restricțiilor de călătorie pe cale aeriană sau terestră, îți recomandăm să te auto-izolezi la domiciliu sau în locația de ședere temporară.

2. Urmărește și ia în considerare măsurile de protecție contra epidemiei adoptate de autoritățile federale și recomandările formulate de acestea.

3. Nu te grăbi să părăsești domiciliul. În condiții de Force Majeure, potrivit dreptului federal de locațiune, poți face uz de spațiul locativ câtă vreme nu ai alternativă. O evacuare silită va trebui să fie argumentată prin executare judecătorească.

4. Dacă afli că ai putea fi disponibilizat, anunță angajatorul că ai dreptul să-ți păstrezi locul de muncă legal și plătit prin subvențiile acordate de statul german, așa-zisa compensație ”Kurzarbeitgeld”

5. Dacă ești student, ia legătura cu instituția de învățământ și asigură-te că-ți poți continua ciclul de studii la distanță. La ora actuală acest drept este garantat pentru toți studenții și elevii din Germania.

6. Dacă ajungi în situația când nu te poți întreține pentru viitorul apropiat, ai posibilitatea să apelezi la asociațiile de caritate de tip ”CARITAS”, sau la casele de asistență socială din landul federal în care te afli, vezi exemplul Berlinului.

7. Ai încălcat regimul de ședere și ți-au expirat cele 90 de zile legale de aflare în UE, nu dispera. Autoritățile federale garantează toleranță în situații Force Majeure. Pentru asta este nevoie să te documentezi despre condițiile de ședere peste termen la autoritatea pentru străini din landul federal în care te afli. Ai în vedere că regimul de lucru cu cetățenii ar putea fi suspendat. Sună și informează-te la telefon. Dacă ai acces la rețeaua de internet, consultă informația de pe pagina oficială a autorității pentru străini. Dacă nu-ți reușește, apelează periodic numerele de telefon.

8. Dacă îți expiră polița de asigurare medicală/de călătorie, ia legătura cu prestatorul de servicii și revendică-ți dreptul la asigurare pe toată durata situației excepționale.

9. Urmărește anunțurile noastre pe pagina web și profilul de facebook ca să afli primul dacă va apărea o alternativă de a reveni acasă.

10. Ai simptome care te fac să bănuiești că ești infectat – te rugăm să te auto-izolezi și să anunți medicul de familie/spitalul din zona în care te afli. Evită contactul public. În situație critică, apelează serviciul de urgență 112.