Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Federală Germania

A A A

Anunț important pentru turul II al alegerilor prezidențiale.

Publicat:Mon, 09/11/2020 - 14:08

Duminică, 1 noiembrie a.c., în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la cele 6 secții de vot deschise în misiunile diplomatice și consulare moldovenești din RFG au votat cca 13 mii de cetățeni. În comparație cu turul II al alegerilor prezidențiale din 2016, numărul alegătorilor care au votat în Germania s-a triplat. Dacă per ansamblu, în comparație cu alegerile din 2016, numărul de alegători la secțiile de vot din străinătate a crescut cu doar 7 %, în Germania s-a înregistrat o creștere de aproape 200 %. În cele 6 secții de vot din RFG au votat mai mulți alegători decât la cele 25 de secții de vot din Rusia, Spania și Portugalia luate împreună. Menționăm că legislația Republicii Moldova nu prevede nici obligativitatea evidenței consulare a cetățenilor noștri stabiliți într-o țară pentru o perioadă mai îndelungată de 3 luni, nici obligativitatea (ca în Germania) înregistrării prealabile a alegătorilor care intenționează să-și exercite dreptul la vot în străinătate. Implicit, nu poate fi anticipată decât cu mare aproximație numărul potențialilor alegători și secțiile de vot pentru care vor opta aceștia.
În pofida numărului neașteptat de mare de cetățeni care s-au prezentat la urne  în ziua de 1 noiembrie, echipele birourilor electorale au reușit de cele mai dese ori să facă față situației. Cu această ocazie, ne exprimăm public recunoștința pentru toți funcționarii electorali, reprezentanți ai comunității moldovenești din RFG sau colaboratori ai misiunilor noastre diplomatice și consulare. Ținem să le mulțumim și partenerilor germani, întâi de toate MAE federal și MAI federal, care au acceptat desfășurarea acestui scrutin în condițiile înăspririi rigorilor sanitare impuse de pandemie, dar și guvernelor landurilor federale Bavaria, Hessen, Baden-Württemberg, Hamburg și Berlin, poliției și autorităților locale din München, Stuttgart, Frankfurt pe Main și Kassel, cu care am avut o colaborare frumoasă atât în procesul pregătirii acestui scrutin, cât și pe durata desfășurării sale. Le aducem mulțumiri și pe această cale consulilor onorifici ai Republicii Moldova la München (Michael Fischbaum), Hamburg (Alfred Jantke), Stuttgart (Eugen Friesen) și Kassel (Christopher Posch) pentru tot sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea alegerilor în orașele lor.
Regretăm faptul, că în pofida eforturilor depuse de Ambasada RM în RFG și Consulatul General al RM la Frankfurt pe Main, mai mulți cetățeni nu au reușit să-și exercite dreptul la vot în primul tur ori au trebuit să aștepte mai multe ore pentru a vota. Vă asigurăm, că pentru turul II al scrutinului vor fi luate toate măsurile pentru îmbunătățirea situației. Toate cele 6 secții de vot vor avea câte 5000 de buletine de vot (numărul maxim admis). Pentru a face față unui volum și mai mare de alegători, precum și în vederea fluidizării procesului de vot, s-a solicitat extinderea numărului de operatori și dublarea numărului cabinelor de vot. Totodată, contăm pe faptul că MAE federal va aproba în zilele apropiate solicitarea Ambasadei de schimbare cu titlu de excepție (prin derogare de la p. 1 al Directivei de protocol 08/2003 din 19 iunie 2003 a MAE al RFG, care prevede organizarea alegerilor și referendumurilor organizate de statele străine pe teritoriu german doar în incinta misiunilor diplomatice și consulare ale acestor state) a locațiilor secțiilor de votare 1/349 din Frankfurt pe Main (Richard-Hermann-Platz 1, D-60386, Frankfurt am Main) și 1/352 din München (Alte Kongresshalle, Am Bavariapark 14, 80339 München).
Sperăm că acțiunile întreprinse vor permite o mai bună desfășurare a turului II al scrutinului la toate secțiile de vot din Germania așa încât fiecare cetățean să-și poată exprima alegerea.