Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Federală Germania

A A A

Relaţii politico-diplomatice

Republica Federală Germania a recunoscut independenţa Republicii Moldova la 14 decembrie 1991, iar relaţiile diplomatice au fost stabilite la 30 aprilie 1992. Deschiderea misiunilor diplomatice - a Ambasadei Republicii Federale Germania la Chişinău la 2 noiembrie 1992, şi a Ambasadei Republicii Moldova la Bonn la 28 martie 1995, - a confirmat interesul ambelor ţări de a extinde şi aprofunda colaborarea bilaterală.

În perioada ce s-a scurs raporturile moldo-germane au evoluat sub semnul prieteniei şi bunei înţelegeri. Republica Moldova se bucură de sprijinul din partea Germaniei în cadrul organizaţiilor internaţionale şi europene, îndeosebi în procesul de realizare a reformelor democratice şi economice şi de integrare a ţării în structurile europene.

Germania a jucat un rol important în ce priveşte aderarea Republicii Moldova la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-est, la Organizaţia Mondială a Comerţului şi invitarea ţării noastre la Conferinţa Europeană, de asemenea la elaborarea şi adoptarea Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Partenerii germani sprijină calea reformelor și democratizării, implicit în cadrul Parteneriatului Estic. De la lansarea proiectului, Germania a contribuit cu expertiză în varii domenii, a finanțat și cofinanțat proiecte vitale pentru reformarea sectorului public, modernizarea infrastructurii, dezvoltarea societății civile și multe altele.

Germania este pro-activă în promovarea interesului național de reîntregire a țării și se oferă cu regularitate să găzduiască așa-numitele conferințe bavareze, menite să consolideze încrederea între cele două maluri ale Nistrului.  

Până în prezent au avut loc 8 conferințe bavareze, după cum urmează:

1) 09-10 noiembrie 2010 – or. Garmisch, Germania.

2) 08-09 septembrie 2011 – or. Bad Reichenhall, Germania.

3) 20 iunie 2012 – or. Rottach-Egern, Germania.

4) 30 octombrie 2013 – or. Landshut, Germania.

5) 10-11 iunie 2014 – or. Freising, Germania.

6) 29-30 octombrie 2015 – or. Rottach-Egern, Germania.

7) 12-13 iulie 2016 – or. Bad Reichenhall.

8) 04-05 noiembrie 2019 – or. Murnau am Staffelse, Germania.